Abonneren  Inloggen

Herstructurering Stora Enso: Sluiting Papierfabriek De Hoop in Eerbeek

15 juni 2023

Stora Enso heeft vandaag plannen bekendgemaakt voor een herstructurering, waarbij o.a. diverse locaties worden gesloten. Door de herstructurering zouden ongeveer 1150 medewerkers hun baan verliezen. Papierfabriek De Hoop in Eerbeek, met 185 medewerkers, is één van de locaties die Stora Enso wil sluiten.

De papierfabriek, die eerder door De Jong Packaging Group werd overgenomen, werd een half jaar geleden overgenomen door Stora Enso. Stora Enso heeft voorgesteld om beide productielijnen van De Hoop in Nederland en één van de vier productielijnen van Ostrołęka in Polen definitief te sluiten, ‘als gevolg van de overcapaciteit op de Europese markt.’ Deze geplande sluitingen zouden een beter marktevenwicht mogelijk maken, ‘waardoor Stora Enso zou profiteren van de bevoorrading uit grotere en meer kostenefficiënte productielocaties.’

‘Een zwarte dag’

De medewerkers werden vanmorgen ingelicht over de voorgenomen sluiting. ‘Een zwarte dag voor alle medewerkers, hun families en het dorp Eerbeek.’ zei directeur Robert Minnesma van papierfabriek Stora Enso de Hoop in De Stentor. De fabriek zal mogelijk in december haar deuren sluiten. Tot dit tijd blijft de fabriek in bedrijf. ‘Momenteel ligt de prioriteit bij de medewerkers’, zegt Minnesma. ‘We gaan met de vakbonden in overleg voor een goed sociaal plan. Het is voor ons zaak om mensen van baan naar baan te helpen. De mens staat op één.’

‘Sluiting schandalig’

FNV en CNV vinden dat Stora Enso eerst moet kijken of het de fabriek kan verkopen, zonder dat de 185 werknemers hun baan kwijtraken. Ashna Kamta, bestuurder FNV Procesindustrie: ‘De werknemers zijn in shock, dit zag niemand aankomen. Wij vinden dit echt schandalig. Dit is één van de oudste papierfabrieken van Nederland, voorganger Molen De Hoop is uit 1657. Van generatie op generatie werken hier mensen uit de regio.'

Ze vindt dat de fabriek een eerlijke kans verdient. ‘Wij laten zeker niet zomaar gebeuren dat dit prachtige bedrijf ineens verdwijnt. Stora Enso moet een verkooptraject starten. Wij zijn ervan overtuigd dat er marktpartijen zijn die de fabriek willen overnemen, De Hoop maakt producten waar nog steeds vraag naar is. Als de fabriek geen toekomst heeft bínnen Stora Enso verdient zij een eerlijke kans buiten Stora Enso.’

‘Werknemers voelen zich bekocht’

Sharon van Boxmeer, bestuurder CNV Vakmensen: ‘De werknemers voelen zich bekocht. Toen Stora Enso de fabriek kocht, is aan hen voorgehouden dat de overname zou leiden tot verdere omzetgroei en uitbreiding van het marktaandeel. Stora Enso zou een eigenaar zijn die de groeiambities deelde van zijn voorganger De Jong Packaging Group. Het tegendeel blijkt nu waar te zijn.’

De 185 werknemers bij Stora Enso De Hoop produceren jaarlijks zo’n 370.000 ton papier voor de golfkarton-, gipsplaten- en honingraatindustrie. Naast Papierfabriek De Hoop en de productielijn in Polen zouden ook de Sunila-pulpproductie unit in Finland en de Näpi-zagerij in Estland definitief moeten sluiten. Door de sluitingen van de verschillende locaties zullen in totaal ongeveer 600 werknemers hun baan verliezen. Daarnaast verdwijnen er binnen de Stora Enso groep nog zo’n 550 banen van kantoor-, management-, en supportmedewerkers.

Afbeelding: Google Maps


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters